Интернационален ден на студентите

На 28 октомври 1939 година студентите од Медицинскиот факултет на Универзитетот во Прага одржаа демонстрации за да ја одбележат годишнината од независноста на Чехословачка. Демонстрациите беа крваво задушени од страна на нацистичките власти, и притоа беше убиен студентот Јан Оплетал. На неговиот погреб присуствуваа илјадници студенти кои овој настан го претворија во анти-нацистички протест. Како последица на протестот, на 17 ноември нацистите ги затворија сите чехословачки универзитети, испратија над 1200 студенти во концентрациони логори, а девет студенти и професори беа стрелани без судење. Две години подоцна во Лондон овој датум почна да се одбележува како Интернационален ден на студентите.Jan Opletal
Во ноември 1973, студентите од Политехничкиот Факултет во Атина организирале протест против „режимот на полковниците“ кој бил многу моќен во тоа време. Откако се забарикадирале и конструирале радио станица од опремата која ја нашле во лабораториите, почнале да емитуваат низ цела Атина. Нивните емитувања биле про-демократски, против хунтата која во тоа време била на власт, привлекувајќи голем број на нивни сонародници кон нивната борба. Во раните часови на 17ти Ноември воен тенк удрил во блокираниот влез на Политехничкиот Факултет за да ја разбие барикадата на студентите. Според официјалната истрага нема мртви студенти но многумина се повредени, а повредите им оставиле трајни белези.

Во 1989 година група независни студенти заедно со младите од „Социјалистичката Унија“ организирале масовни демонстрации за комеморација на Интернационалниот ден на студенти. Овој настан им дал можност на
студентите да го искажат своето незадоволство од владеењето на комунистичката партија. Иако започнал како мирен комеморативен настан, со доаѓањето на ноќта се претворил во насилен. Многумина меѓу 15.000 учесници на протестот биле брутално тепани од полицијата, “црвените баретки“ и други спроведувачи на законот. Гласината дека загинал другар поради полицска бруталност понатаму предизвикала настани кои тајната полиција не ги предвидела. Кадифената револуција се смета за еден од клучните моменти кои довеле до пад на комунистичкиот режим во Чешка.

Студентите секогаш биле двигатели на промените во општеството. Секогаш кога државата била во криза, студентите го кажувале своето мислење, дури и кога било против вредностите на тогашниот режим и верувања. Што ќе кажеме за денес? Студентите мора да ги искажат своите мислења и ставови и да се вклучат во ковањето на своите судбини! Ако не за нас, за генерациите после нас, да ги научиме што претходните генерации ни оставиле.

No comments:

Post a Comment