Став во однос на ваучерите

СТАВ НА СЛОБОДЕН ИНДЕКС ВО ОДНОС НА КОМПЈУТЕРСКИТЕ ВАУЧЕРИ ЗА АПСОЛВЕНТИТЕ

Слободен Индекс одлучи ваучерите да бидат исфлени од барањата на движењето! Сметаме дека студентите во Р. Македонија се соочуваат со далеку поголеми и посериозни проблеми од недобивањето на ваучер за компјутер во вредност од 250 евра.

Но имаме предлог. Наместо власта да дава ваучери во вредност од по 250 евра за компјутери и/или компјутерски делови, со тие пари може да ги плати партиципациите на апсолвентите за нивната последна година од студирање. На тој начин многу повеќе ќе добијат студентите. Апсурдно е да бараме ваучери кога се' уште плаќаме за студирање. Или доколку не ви се допаѓа тој предлог тогаш нека ги плати сместувањата во студентските легла, или нека исполни било кое барање од оние што ние како движење ги имаме наведено.

Нашата совест не ни дозволува да бараме ваучери пред да можеме да бараме значително подобрување на условите за живеење во студентските домови, навременото исплаќање на стипендии и кредити(но и транспарентен и фер начин на доделувањето на истите), греење во факултетските објекти,вистинска автономија на универзитетите, студенски бенефиции(превоз, културни настани и сл.) и секако укинувањето на партиципацијата која беше воведена во 2002 година!