ТРИБИНА на тема „Можноста за бесплатно високо образование“

Во понеделник, 06 Декември, на Педагошкиот Факултет ќе се одржи трибина на која ќе се дискутира можноста за бесплатно јавно високо образование (субвенционирано од државниот буџет), за забрзаната комерцијализација и нејзините последици, како и за студентскиот активизам и мерките кои студентите треба да ги преземат со цел да извојуваат образование достапно за сите.

Денес, високото образование во Македонија ги фаворизира оние кои м...ожат да си дозволат да платат, наспроти оние кои имаат капацитет, но немаат средства. Државата со години покрива многу мал дел од трошоците, па студентите се принудени двојно да плаќаат, бидејќи од буџетот кој самите граѓани го полнат со даноци, се двои малку за образованието.

Студентите од целиот свет, обединети под името „Интернационално студентско движење“ (International Student Movement), апелираат дека образованието не е бизнис и не смее да се вреднува како продукт, роба за продажба, и се залагаат за бесплатно и квалитетно образование.

На оваа тема ќе поразговараат:

- д-р Билјана Ванковска, редовен професор на Институтот за безбедност, одбрана и мир при Филозофскиот факултет
- м-р Димитар Апасиев, магистер по правни науки, поранешен програмски уредник на Студентското радио
- Оливер Стефановски, активист во „Слободен Индекс“

По нивните изложувања, следува дискусија.
Трибината започнува во 11 часот.

Предавална 1 на Педагошки Факултет се наоѓа на втори спрат, над Ликовна Академија.