Tribute to Rage Against the Machine

Tribute to Rage Against the Machine • Каде? - Клуб Кастро, Скопје

 • Кога? - Петок, 26 февруари 2010, почеток: 20:30 ч. • Кои?

  • Специјално склопен бенд за Tribute to R.A.T.M.  • Simon says ft. MC
   Areni.Musashi

  • DJ Сложувалка • Влез: 100 ден.

 • Потврдете го вашето присуство тука.

Timeline
ИНТЕРНАЦИОНАЛЕН ДЕН НА СТУДЕНТИТЕ 17.11.2010


Се одбележа со мала група на стидент(к)и но сепак во знак на почит на загинатите студенти но на тој начин што повторно со барања за укинување на плаќањето за државната квота. Прво преку медиуми се пренесоа пораки и ставови во дворот на УКИМ, па потоа на плоштад, за да заврши денот со свирка во Кастро.

РЕАКЦИЈА ПРОТИВ ПЛАЌАЊЕТО НА „ЗАДОЛЖИТЕЛНАТА“ ЧЛЕНАРИНА ЗА СТУДЕНТСКИТЕ ПАРЛАМЕНТИ


Петмина активист(к)и на Слободен индекс на денот на свеченото отварање на академската 2010/2011 година го изразивме револтот преку мирно вадење на транспаренти пред, за време на и после првиот официјален час на бруцошите. Повод и причината беше информирањето на студентите дека не е задолжително плаќањето на членарината за студентските парламенти. За време на часот потпреседетелот на СПУКМ ги зема транспарентите на две девојки од Слободен индекс, а потоа обезбедувањето не' исфрли од салата за време на говорот на претседателот на државата.

СТУДЕНТСКИ ПРОТЕСТ 20.05.2010

Се одржа протест со околу 60 студенти во дворот на факултетите за општествени науки. Барањата во најголем дел беа исти како и на минатите протести. Факултетите исплашени од оваа мала бројка на студенти која предизвика реакции со своето едногодишно делување, чиј резултат е намалувањето на партиципацијата во квотата за кофинансирање, ги цензурираа студентите претходно со кинењето на плакатите, провокации од обезбедувањето на факултетите, но и многу поочигледниот пример со заклучувањето на вратите на студентите за време на протестот, пред телевизиските камери.

Слики од протестот:

Protest Protest

Protest Protest

Промотивни видеа за протестот:

 

 

 

Слики од протестот можете да најдете и ОВДЕ.


Tribute to Rage Against the Machine 26.02.2010


Промотивно видео за настанот организиран од Слободен ИндексОдбележување на интернационалниот ден на студентите 17.11.2009Денот со одбележа со флеш моб во знак на протест против комерцијализацијата на образованието. Потоа се одржа трибина, а на крајот се проктираа филмови за студентските протести од 68-ма.Протест за укинување на партиципацијата и подобрување на студентдскииот стандард 20.10.2009најава за протестот:


еве што се случуваше на протестот:а еве кои беа реакциите после него:Протест за укинувањето на партиципацијата на студентите од Велес


 • Слободен Индекс ги поддржа студентите од Велес, кои се побунија поради воведување на партиципација. Причина поради поддршка: СОЛИДАРНОСТ!

Протест за подобрување на студентскиот стандард 21.05.2009


 • Се одржа протест за укинување на партиципацијата, за подобри студентски услови, протестот се одржа во дворот на комплексот факултети Економски, Правен, Филозофски, Филолошки, на кој присуствуваа околу 300 студенти.

Информации од јавен карактер:

На Универзитетот е формиран студентски правобранител заради заштита на правата на студентите. Студентскиот правобранител треба да ги штити законските права на студентите и правата утврдени со актите на Универзитетот и на единиците, кога им се повредени од органите на Универзитетот и органите на единиците, како и од лицата вклучени во наставно-образовниот процес и од други лица.


СТУДЕНТСКИ ПРАВОБРАНИТЕЛ Никола Главинче

Е-пошта на студентскиот правобранител:

st_pravobranitelukim.edu.mk

моб. 072 30 20 20

Бул. Митрополит Теодосиј Гологанов бр.28/13, Скопје (Палата Кузман)

Заменици Студентски правобранители:Архитектонски факултет

Марија Маркоска

е-пошта: marijamarkoskayahoo.com
ФВМ

Александра Анѓелова

е-пошта: st.pravobranitel.fvmgmail.com

 
Градежен факултет

 

Лазо Лафазановски

е-пошта: lafa_bthotmail.com

 
Економски факултет

 

Сања трајковска

е-пошта: st.pravobranitelefgmail.com

 
ФЕИТ

 

Симона Трајческа

е-пошта: simona.trajceskafeit.ukim.edu.mk
Земјоделски факултет

Васил Иљовски

е-пошта: pravobranitel.fznhgmail.com

 
Медицински факултет

 

Роналд Дука

е-пошта: lantidukayahoo.com

 
Машински факултет

 

Иван Заревски

е-пошта: ivan_zarevskihotmail.com

 
Педагошки факултет

 

Семир Пајазити

е-пошта: semir_vihotmail.com

 
ПМФ

 

Петре Божиков

е-пошта: st.pravobranitel.pmfgmail.com

 
Правен факултет

 

Зоран Стефановски

е-пошта: pravobranitel.pfgmail.com

 
Стоматолошки факултет

 

Евгениј Поп Ацев

е-пошта: evgenij_popacevhotmail.com

 
ТМФ

 

Диме Јанчев

е-пошта: st_pravobraniteltmfyahoo.com

 
Фармацевстки факултет

 

Јованче Тодоров

е-пошта: st.pravobranitel.farmacijagmail.com

 
Филолошки факултет

 

Магдалена Џингова

е-пошта: st.pravobranitel.filoloskiyahoo.com

 
ФМУ

 

Томе Ташев

е-пошта: tome_tasevhotmail.com