Отворено писмо за поддршка на Слободен Индекс од српските студенти


-->> симни го писмото во .pdf формат <<--



Универзитет уметности у Београду

Факултет музичке уметности

Студентски парламент

Отворено писмо подршке студентској иницијативи

Слободен индекс



      Студентски парламент Факултета музичке уметности у Београду пружа пуну подршку студентској иницијативи Слободен индекс из Скопља у борби против решења насталих као продукт самовољнe управe званичних студентских представника СПУКМ-а, који доносе одлуке по принципу индиректне демократије.


      1. Сматрамо да студенти имају право на самостално и независно окупљање мимо званичних студентских организација као што је студентски парламент.


      2. Сваки студент мора имати могућност да својевољно одабере да ли хоће или неће платити чланарину за студентски парламент. Поставља се питање каква је то чланарина када студенти који ту чланарину уплате не постају чланови студентског парламента и још битније, како би неко и могао уопште да постане члан студентског парламента пуким уплаћивањем чланарине када се за студентски парламент организују избори. Сматрамо да је то дискриминација свих студената који, поред плаћања школарине и трошкова свакодневног живота, немају средстава или не желе платити чланарину која нема реалног економског основа. Студент као појединац не представља трошак за студентски парламент, парламент због њега нема расходе, па се самим тим поставља питање за шта је тај новац намењен.


      3. Студенти Скопског универзитета не смеју бити условљавани уписом године ако не плате чланарину, јер било каква чланарина би подразумевала чланство које је добровољно, и као такво не може представљати услов за упис школске године. Све што би представљало услов за упис године морало би бити увршћено у цену школарине. Поставља се и питање да ли је ово већ увршћено у цену школарине, што доводи до сумње да се једна услуга плаћа два пута.



У име студентског парламента Факултета музичке уметности у Београду,


председник студентског парламента,


Бранислав Стеванић


4 comments:

  1. Одлично. Верувам дека ова е само почеток, и како што се шират корупцијата и гнилиот образовен систем како епидемија, се надевам уште повеќе ќе се прошири студентскиот бунт. Поздрав до СИ.

    ReplyDelete
  2. fala bogu sto postoele takvi lufje so mislele isto ko nas ...... mislam cim studentite od stranstvo mislat za nas toa bi trebalo da bide sramota za nas.. zato sto studentite kao na fakulteti ekonomski , praven ili likovna akademija ili na drugi fakulteti platija (valjda) deka ja licno sum od likovna akademija i zatoa znm deka na ovoj fakultet site do eden platija osven tie sto padnaa ili vonredno studiraat... a 100% kaj drugite fakluteti isto imalo takov slucaj mesto nie da prevzemame nesto , zboruvam za pogolem broj na studenti, samo nekolkumina rabotat za iljadnici studenti pa toa e sramota be lugjeeeeeeeeeee ... start tio think start to take an action....

    ReplyDelete
  3. Петар ПериќOctober 14, 2010 at 1:34 AM

    Поддршка! Да паднат безглавите и безумни идиоти наречени власт.

    ReplyDelete
  4. оно што сам тражио, хвала

    ReplyDelete