Балканот во солидарност за бесплатно образование

Мрежата „БАЛКАН СТУДЕНТ“, чија автономна членка е и Слободен Индекс, на 24 април одржа заедничка акција во четири градови на Балканот: Сараево, Белград, Скопје и Риека.

Активистите на локалните студентски движења на четири различни страни истовремено истакнаа пораки со цел да ја потсетат јавноста на комерцијализацијата на образованието која е заеднички проблем на сите земји на Балканот, како и да ја рашират идејата за бесплатно образование, целосно финансирано од јавниот буџет.


Акцијата помина успешно во сите градови, освен во Белград, каде полицијата ги пречека активистите пред Ректоратот и им се закани со апсење доколку не се разотидат.


Скопје, Независно студентско движење Слободен Индекс

Риека, Autonomni studenti


Белград, Sindikat obrazovanja ASI и Nezavisna inicijativa FMU


Сараево, Inicijativa za studentski sindikat

No comments:

Post a Comment